EPC - Energieprestatiecertificaat

Wilt u een woning, appartement, studio, … te koop of te huur stellen? Dan moet u eerst een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben.

Op het EPC staat de energiescore van de wooneenheid en adviezen om energie te besparen.

Hoe lager de energiescore, hoe energiezuiniger de woning is. Het EPC legt geen eisen op aan het gebouw.

Vanaf 2019 ziet het EPC er anders uit. Op het nieuwe EPC krijgt de wooneenheid een energielabel en ook de aanbevelingen worden concreter.

Met het EPC worden mogelijke kopers of huurders vooraf geïnformeerd over de energiezuinigheid van de woning waarin ze geïnteresseerd zijn. De verkoper/verhuurder is verplicht om in advertenties voor de verkoop of verhuur onder meer de energiescore te vermelden.

Werkwijze

Woningpas

Op 3 december 2018 werd de woningpas gelanceerd.

In de woningpas worden gegevens gebundeld die de Vlaamse overheid ter beschikking heeft met betrekking tot uw woning. In deze eerste versie van de woningpas is dit voorlopig de EPB-aangifte en het EPC. De woningpas heeft een informerende functie en wil het de burgers makkelijk maken om hun administratie omtrent hun woning bij te houden.

In de woningpas krijgt de burger ook een overzicht van welke nuttige en noodzakelijke attesten, keuringen of vergunningen aanwezig moeten zijn bij het verkopen, verhuren, verbouwen of bouwen van een woning.

Raadpleeg hier uw woningpas